top of page

Hyödyt ja haitat kemiallinen kastraatio - Tutustu menetelmään

Dog in a Box

Kemiallinen kastraatio on yleistynyt lemmikkien kastrointimenetelmä Suomessa. Menetelmä on erityisesti suunnattu urospuolisille koirille, kissoille ja freteille. Tietyissä tapauksissa hormini-implanttia voidaan käyttää myös naaraskoirille ja -kissoille.

Kemiallinen kastraatio edellyttää eläinlääkärin tutkimusta. Tutkimuksella varmistetaan, että kemiallisen kastraatio on indikoitu ja vasta-aiheita ei ole.

Kemiallinen kastraatio tarjoaa samat hyödyt kuin kirurginen kastraatio, ilman leikkaukseen liittyviä haittoja

Kemiallinen kastraatio tarjoaa vaihtoehtoisen ratkaisun perinteiseen kirurgiseen toimenpiteeseen. Se on vähemmän invasiivinen kuin leikkaus ja turvallinen tapa hillitä ei-toivottua käytöstä uroksilla.

Green Eyed Cat

Kemiallisen kastraation perusteet

Kemiallisen kastraation ydin on urospuolisen lemmikkieläimen lisääntymiskyvyn väliaikainen estäminen hormonaalisen implantin avulla.

Toimenpiteen suorittaa eläinlääkäri. Implantti asetetaan eläimen ihon alle, ja vaikutus alkaa yleensä 4-8 viikon kuluessa. Vaikutuksen kesto vaihtelee käytetyn vahvuuden ja yksilön mukaan kuudesta kuukaudesta yli vuoteen.

Dog looking around corner

Mikä on kemiallinen kastraatio?

Kemiallinen kastraatio on menetelmä, jossa urospuolisten eläinten lisääntymiskyky estetään hormonaalisella implantilla.

Kemiallisen kastraation vaikutus kestää vähintään 6 kuukautta - 1 vuoden, riippuen käytetyn valmisteen vahvuudesta.

Toisin kuin kirurgiset menetelmät, kemiallinen kastraatio on peruutettavissa ja sen asettaminen aiheuttaa eläimelle vähemmän stressiä ja kipua.

 

Käyttökohteet ja käytäntö

Kemiallinen kastraatio soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, erityisesti yksilön lisääntymiskyvyn hallintaan.

 • Lisääntymiskyvyn tilapäinen estäminen, väliaikainen infertiliteetti

 • Merkkailutottumusten ja yliaktiivisen sukuvietin vähentäminen

 • Vaihtoehtona leikkaukselle, kun kirurginen kastrointi ei ole mahdollista esimerkiksi terveydellisistä syistä

 • Väliaikainen ratkaisu, kun halutaan testata testosteronivajeen vaikutuksia käytökseen ennen pysyvää kirurgista kastrointia

 

Myös jos on suunnitteilla kirurginen kastraatio, kemiallisen kastraation vaikutuksesta uroskoiran kivekset yleensä pienenevät, jolloin myös kastraatio leikkauksen suorittaminen helpottuu.

Toimenpiteen jälkeen on tärkeää seurata eläimen käyttäytymisen ja terveydentilan muutoksia. Tarvittaessa on hyvä konsultoida eläinlääkäriä

Curious Cat

Hyödyt yksilölle

Kemiallinen kastraatio tarjoaa eläimen omistajille ja eläimille itselleen monia merkittäviä etuja. Yksilötasolla menetelmä mahdollistaa lisääntymiskyvyn hallinnan ilman kirurgisen toimenpiteen aiheuttamia riskejä ja on nopeasti toiputtava vaihtoehto, joka vähentää eläimen stressitasoja ja parantaa siten sen elämänlaatua.

Kirurgiseen kastraatioon verrattuna, kemiallisessa kastraatiossa ei ole leikkaukseen, anestesiaan ja haavan paranemiseen liittyviä komplikaatioriskejä. Kemiallisella kastraatiolla on myös vähemmän pitkäaikaisia sivuvaikutuksia ja sen on todettu vähentävän riskiä esimerkiksi tiettyihin kasvainsairauksiin, inkontinenssiin ja autoimmuunisairauksiin kuten atooppinen dermatiitti, ylipaino, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä pelkotiloihin.

Sivuvaikutusten hallinta

Kemiallisen kastraation sivuvaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti, mutta niitä voidaan hallita asianmukaisella huomiolla ja toimilla.

 1. Seuraa eläintä toimenpiteen jälkeen. Havainnoi muutoksia käyttäytymisessä ja fyysisessä tilassa. Erityisesti huomioi implantin asetuskohta.

 2. Pidä yhteyttä eläinlääkäriin. Raportoi mahdollisista sivuvaikutuksista ja kysy neuvoa niiden hoitoon.

 3. Noudata eläinlääkärin antamia ohjeita. Tämä koskee lääkitystä, ruokavaliota ja muita suosituksia.

 4. Huomioi mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset. Esimerkiksi painonhallinta ja turkin kunto voivat vaatia tarkempaa seurantaa.

Sivuvaikutusten asianmukainen hallinta edesauttaa nopeampaa toipumista ja ehkäisee mahdollisia komplikaatioita.

Fyysiset vaikutukset

Kemiallisella kastraatiolla on eläimen fysiologiaan moninaisia vaikutuksia, jotka voivat ilmetä erilaisina fyysisinä muutoksina. Usein näihin muutoksiin kuuluvat sukupuolihormonien tuotannon aleneminen, mikä vaikuttaa lisääntymiskykyyn ja seksuaaliseen käyttäytymiseen. Lisäksi eläimen aineenvaihdunta ja energiankulutus saattavat muuttua.

Hormonitasapainon muutos voi johtaa ruumiinrakenteen muutoksiin. Kastrointi saattaa vaikuttaa lihasmassan määrään ja kehon rasvajakaumaan.

Laadukas ravinto ja riittävä liikunta ovat kriittisen tärkeitä kemiallisen kastraation jälkeen. Ne auttavat hallitsemaan painonnousua ja ylläpitämään lihasmassaa, jotka ovat avainasemassa terveen elämän ylläpitämisessä.

Kemiallinen kastraatio voi myös vaikuttaa turkin kuntoon. Joillakin yksilöillä turkki saattaa olla tuuheampi ja kiiltävämpi, kun taas toiset saattavat kärsiä turkinlähdöstä tai muista iho-ongelmista, jotka vaativat erityistä hoitoa ja mahdollisesti eläinlääkärin konsultaatiota.

Psykologiset vaikutukset

Kemiallisen kastraation vaikutukset eivät rajoitu vain fyysiseen terveyteen.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kemiallinen kastraatio voi vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen ja mielialaan. Osalla yksilöistä havaitaan merkittävää käytöksen rauhoittumista ja vähäisempää aggressiivisuutta, kun taas jotkut saattavat kokea ahdistuneisuuden lisääntymistä. On tärkeää huomata, että yksilölliset erot ovat suuria ja käyttäytymismuutokset voivat vaihdella koirasta toiseen.

Käyttäytymismuutokset saattavat olla tilapäisiä tai pysyviä.

Ota yhteyttä ja varaa aika

Meillä Pups 'n Petsillä on vuosien kokemus lemmikkien ensisijaisesta hoidosta. Olemme omistautuneet lemmikkiesi terveydelle ja hyvinvoinnille. Kokeneet eläinlääkärimme ja ystävällinen henkilökuntamme ovat sitoutuneet tarjoamaan korkealaatuista hoitoa ja palvelua jokaiselle lemmikillesi. Ymmärrämme, että jokainen eläinon ainutlaatuinen, ja siksi tarjoamme räätälöityä hoitoa jokaisen koiran tarpeiden mukaan.

Olipa kyseessä säännöllinen terveystarkastus, hammaskiven poisto, rokotukset, tai erityinen terveydellinen huolenaihe, olemme täällä auttamassa. Meidän modernit tilamme ja huipputeknologia varmistavat, että lemmikkisi saa parasta mahdollista hoitoa.

Yhteydenottotavat:

 • Puhelin: Voit soittaa meille suoraan ja keskustella asiantuntevan henkilökuntamme kanssa. He auttavat sinua varaamaan ajan ja vastaavat kaikkiin kysymyksiisi.

 • Sähköposti: Lähetä meille sähköpostia milloin tahansa. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja annamme lisätietoja palveluistamme.

 • Ajanvaraus verkossa: Vieraile verkkosivustollamme lisätietojen saamiseksi palveluistamme ja täytä online-ajanvarauslomake.

 • Käynti Klinikalla: Olet tervetullut käymään klinikallamme. Henkilökuntamme on valmis ottamaan sinut vastaan ja järjestämään tapaamisen.

Me Pups 'n Petsillä olemme sitoutuneet lemmikkiesi terveyteen ja hyvinvointiin. Ota yhteyttä ja varaa aika, niin teemme kaikkemme varmistaaksemme, että lemmikkisi saa parasta mahdollista hoitoa.

Tervetuloa Pups 'n Petsille!

bottom of page